Εξετάσεις / Υπηρεσίες

Σπιρομέτρηση

Τί είναι η σπιρομέτρηση;

Η σπιρομέτρηση είναι η απλούστερη αλλά και η συνηθέστερη εξέταση που διενεργείται στα πλαίσια του λειτουργικού ελέγχου της αναπνευστικής λειτουργίας. Χρησιμεύει τόσο στη διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση αρκετών παθήσεων του αναπνευστικού όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα.

 

Πώς διενεργείται η σπιρομέτρηση;
Η σπιρομέτρηση είναι μία αναίμακτη – μη επεμβατική – εξέταση, η οποία διενεργείται με το σπιρόμετρο. Είναι ένα πολύπλοκο όργανο το οποίο μπορεί να είναι, είτε αυτόνομο, είτε συνδεδεμένο σε υπολογιστή. Ο εξεταζόμενος, μέσα από το στόμιο του σπιρομέτρου, εισπνέει και εκπνέει ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού ή του τεχνικού που διενεργεί την εξέταση. Πρέπει να αναφερθεί ότι είναι μία εξέταση 100% εξαρτώμενη από την προσπάθεια, άρα χρειάζεται την καλή συνεργασία του εξεταζόμενου και αναλυτική περιγραφή από το γιατρό.

 

Από ποιούς διενεργείται η σπιρομέτρηση;
Η σπιρομέτρηση μπορεί να είναι μία φαινομενικά απλή εξέταση αλλά η αξιολόγησή της μπορεί να κρύβει παγίδες. Πέραν από τις παραμέτρους οι οποίες συνήθως χρησιμοποιούνται (FEV1, FVC) καταγράφονται και άλλες 40 περίπου παράμετροι οι οποίες αξιολογούνται καλύτερα από ειδικό πνευμονολόγο, σε συνδυασμό πάντα με τα λοιπά κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα.

 

Τί μας δείχνει η σπιρομέτρηση;
Με αυτήν την εξέταση βλέπουμε τη λειτουργική ικανότητα του πνεύμονα. Με απλά λόγια βλέπουμε πόσο καλά λειτουργεί το αναπνευστικό μας σύστημα και εάν αυτό έχει επηρεαστεί είτε από το κάπνισμα είτε από κάποια άλλη πάθηση όπως άσθμα ή ΧΑΠ.

 

Ποιοί πρέπει να κάνουν σπιρομέτρηση;
Όλοι οι ασθενείς στους οποίους υπάρχει η υποψία, είτε ΧΑΠ, είτε βρογχικού άσθματος καθώς και σε ασθενείς με χρόνιο βήχα ή με δυσκολία στην αναπνοή. Επίσης διενεργείται προεγχειρητικά σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα για εκτίμηση του χειρουργικού κινδύνου. Οι καπνιστές επίσης, πρέπει να διενεργούν τακτικά έλεγχο (check-up) του αναπνευστικού συστήματος με σπιρομέτρηση και όποια άλλη εξέταση αποφασίσει ο Πνευμονολόγος (π.χ ακτινογραφία θώρακος).

 

Σπιρομέτρηση και παιδιά

Τα σύγχρονα σπιρόμετρα έχουν ειδικό λογισμικό για παιδιά, με αποτέλεσμα μέσω γραφικών παραστάσεων και σχεδίων να κάνουν την εξέταση εφικτή και ταυτόχρονα ευχάριστη για τα παιδιά. Έτσι, σπιρομέτρηση μπορούν να κάνουν και τα μικρά παιδιά, από 6 ετών και άνω, γεγονός που έχει μεγάλη σημασία για την έγκαιρη διάγνωση του παιδικού βρογχικού άσθματος, καθώς και την παρακολούθηση της ανταπόκρισης του παιδιού στη θεραπεία.

Πληθυσμογραφία

Τι είναι η πληθυσμογραφία πνευμόνων

Η πληθυσμογραφία πνευμόνων είναι μία εξέταση κατά την οποία γίνεται μέτρηση των όγκων των πνευμόνων και των επιμέρους αθροισμάτων αυτών. Πρόκειται για μία εξέταση η οποία είναι συνήθως συμπληρωματική της σπιρομέτρησης. Απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, τον πληθυσμογράφο. Έτσι κατά την πληθυσμογραφία πνευμόνων, ο εξεταζόμενος κάθεται εντός ενός αεροστεγώς κλεισμένου διαφανούς θαλάμου και εισπνέει και εκπνέει μέσα σε ένα ειδικό σωλήνα που είναι ενωμένος με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού. Η πληθυσμογραφία είναι μία εξέταση τελείως ανώδυνη, χωρίς επιπλοκές για τον εξεταζόμενο, και η οποία είναι απαραίτητη τόσο για τη διάγνωση διαφόρων νοσημάτων του αναπνευστικού, όσο και για την παρακολούθηση της πορείας τους στο χρόνο και την εκτίμηση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.

Αέρια Αίματος

Τα αέρια αίματος είναι μία αιματηρή εξέταση με την οποία μετράμε με ακρίβεια τη περιεκτικότητα του αίματος σε οξυγόνο. Πιο συγκεκριμένα μετράμε τη μερική πίεση του αρτηριακού αίματος σε οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα, που είναι τα δύο αέρια που συμμετέχουν στην διαδικασία της αναπνοής (με την εισπνοή προσλαμβάνουμε οξυγόνο και με την εκπνοή αποβάλλουμε διοξείδιο). Επίσης μετράμε και το PH του αρτηριακού αίματος. Με τις τρεις αυτές μετρήσεις καθώς και με αρκετές άλλες που προσδιορίζονται με βάση αυτές, ο γιατρός μπορεί να κάνει μια πλήρη εκτίμηση για το αν ο ασθενής έχει Αναπνευστική Ανεπάρκεια και τι είδους και να βγάλει τα συμπεράσματα που θέλει για τη λειτουργία του Αναπνευστικού συστήματος.

Η εξέταση γίνεται με παρακέντηση από μια περιφερική αρτηρία, συνήθως την κερκιδική στη περιοχή του καρπού και πονάει όσο και μια απλή αιμοληψία, αν και η λήψη του δείγματος είναι λίγο πιο δύσκολη και απαιτεί τη σχετική εμπειρία. Τα αποτελέσματα τα έχουμε άμεσα, λίγη ώρα μετά την εξέταση.

Οξυμετρία

Η παλμική οξυμετρία είναι μία εξέταση η οποία χρησιμοποιείται για να εκτιμήσει τα επίπεδα του οξυγόνου ή καλύτερα τον κορεσμό σε οξυγόνο στο αίμα. Πρόκειται για μια σύντομη διαδικασία, απλή, μη επεμβατική και ανώδυνη. Το αποτέλεσμά της χρησιμοποιείται σαν γενικός δείκτης της μεταφοράς του οξυγόνου στους περιφερικούς ιστούς, όπως για παράδειγμα το δάχτυλο του χεριού, ή ο λοβός του αυτιού, που είναι οι πιο χαρακτηριστικές θέσεις που μπορεί να γίνει η μέτρηση.

Αλεργικά Τεστ

Τα αλλεργικά δερματικά τεστ είναι η διαγνωστική προσπέλαση για την ανεύρεση του αιτίου των αλλεργιών. Περιλαμβάνουν τις αναπνευστικές αλλεργίες (αλλεργική ρινίτις, άσθμα, επιπεφυκίτις), με σχεδόν 100% αποτελεσματικότητα, τις τροφικές αλλεργίες με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, καθώς και τις αλλεργίες σε σφήκες και μέλισσες, αλλά και στα φάρμακα, κλπ.
Τα αλλεργικά δερματικά τεστ (prick tests), γίνονται στην έσω επιφάνεια του αντιβραχίονα ή και στην πλάτη, τοποθετώντας σταγόνες των αλλεργιογόνων ανά δύο-τρία εκατοστά και κάνοντας ελαφρύ νυγμό στο σημείο της σταγόνας (προσοχή: όταν έχει δερμογραφισμό ο ασθενής μπορεί να βγουν ψευδώς θετικά). Βέβαια, ο ασθενής πρέπει να έχει διακόψει τα αντιισταμινικά φάρμακα (χάπια, ρινικά spray ή κολλύρια), τουλάχιστον 4 ημέρες πριν, ενώ ακόμα απαιτείται προσοχή όταν λαμβάνονται ηρεμιστικα, αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, κ.ο.κ.

Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων βγαίνει σε 10-15′ με πλήρη αξιοπιστία σε περίπτωση αλλεργίας, και από το αποτέλεσμα των τεστ αποφασίζουμε και το είδος της απευαισθητοποίησης, ειδικά όσον αφορά στην αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα. Βέβαια, μπορεί να βρεθούν θετικά δερματικά τεστ, αυτό όμως δε σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα αρχίσουμε θεραπεία εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, και μόνο σε συνδυασμό με το ιστορικό του ασθενούς. Τα τεστ γίνονται από οποιαδήποτε ηλικία αν παραστεί ανάγκη (π.χ. για τροφικές αλλεργίες στα παιδιά), αλλά απαιτείται προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων για αυτή την ηλικία.

Τα αλλεργικά δερματικά τεστ είναι ασφαλή, ακίνδυνα, αξιόπιστα, ανώδυνα και άμεσα, και λιγότερο δαπανηρά από τις εξετάσεις αίματος (Rast tests). Είναι in vivo δοκιμασίες, που τις βλέπει και ο ίδιος ο ασθενής, με την προϋπόθεση να γίνονται από έμπειρο ιατρό. Για την ορθή εκτίμηση των αποτελεσμάτων απαιτείται συνδυασμός ιστορικού και εξετάσεων αίματος, ειδικά σε περίπτωση δερμογραφισμού.

Τέλος, επειδή οι περισσότεροι ασθενείς (και ιδιαίτερα τα παιδιά), εν αγνοία τους αισθάνονται φόβο με το άκουσμα της λέξης τεστ, να υπενθυμίσω ότι τα τεστ αυτά είναι ανώδυνα και ασφαλή.

Προμελέτη Ύπνου

Η προμελέτη ύπνου είναι μια εύκολη εξέταση με την οποία μπορούμε να έχουμε μια πρώτη και ασφαλή εκτίμηση για το αν ο εξεταζόμενος πάσχει από το Σύνδρομο Άπνοιας στο Ύπνο (ΣΑΥ). Με ένα φορητό μηχάνημα που έρχεται στο σπίτι του εξεταζόμενου καταγράφονται κατά τη διάρκεια του ύπνου η λειτουργία της αναπνοής μέσω εισπνευστικών και εκπνευστικών ροών και ο κορεσμός της αιμοσφαιρίνης σε Ο2, μέσω παλμικής οξυμετρίας. Τα δεδομένα της καταγραφής αναλύονται στον υπολογιστή και έχουμε ένα πρώτο συμπέρασμα για πιθανό ΣΑΥ. Αναλόγως των αποτελεσμάτων ο εξεταζόμενος καθοδηγείται ανάλογα για την αντιμετώπιση όποιων προβλημάτων.