Διακοπή Καπνίσματος

Είναι πλέον γεγονός ότι το κάπνισμα θεωρείται η συχνότερη χρόνια νόσος του ανεπτυγμένου κόσμου. Θεωρείται επίσης η κυριότερη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας που μπορεί να προληφθεί.

Πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο στους πνεύμονες αλλά και σε άλλα όργανα, προκαλεί αθηροσκλήρυνση  με συνέπεια στεφανιαία νόσο και εμφράγματα, προκαλεί αγγειακή νόσο με συνέπεια ,εγκεφαλικά και ανευρύσματα, προκαλεί Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και γενικότερα σχετίζεται με πλήθος σοβαρών διαταραχών της υγείας. Με άλλα λόγια το κάπνισμα σκοτώνει.

Αυτό λίγο πολύ το γνωρίζουμε όλοι. Δε νομίζω ότι υπάρχει καπνιστής, με ελάχιστες εξαιρέσεις, που να μην ξέρει ότι με αυτή τη συνήθεια ουσιαστικά σκοτώνει τον εαυτό του.

 

Τι να κάνω για να κόψω το τσιγάρο; Θέλω να το κόψω αλλά δε μπορώ.

Αυτές και άλλες παρόμοιες εκφράσεις τις ακούμε καθημερινά και τις συζητάμε μεταξύ μας, αλλά τις πιο πολλές φορές η συζήτηση έχει φιλοσοφικό χαρακτήρα και μηδενικό αποτέλεσμα.

Υπάρχει όμως λύση για να απαλλαγείς από αυτή τη θανατηφόρα συνήθεια, αρκεί να το έχεις πάρει απόφαση.

Σήμερα υπάρχουν οργανωμένα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, που εφαρμόζουν διάφορες στρατηγικές προσέγγισης, ώστε να βοηθηθούν οι καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα. Σε καπνιστές που επιχειρούν από μόνοι τους να διακόψουν το τσιγάρο το ποσοστό επιτυχίας είναι μόλις 7%.Με τη βοήθεια των θεραπευτικών μέσων και την επιστημονική παρακολούθηση στο αντικαπνιστικό ιατρείο το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 35% ,δηλαδή πενταπαλσιάζεται.

Όσα εφαρμόζονται στο αντικαπνιστικό ιατρείο αποτελούν τη σύνοψη της παγκόσμιας εμπειρίας που εμπεριέχεται σε περισσότερα από 6.000 άρθρα και κλινικές μελέτες, και εφαρμόζονται συστηματικά σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

 

Τα  Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν σε κάθε σύγχρονο πνευμονολογικό κέντρο και ιατρείο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Εκεί, κάτω από τη παρακολούθηση των ειδικών Πνευμονολόγων γίνεται μία σοβαρή και αποτελεσματική προσπάθεια που βοηθάει τους ασθενείς να απαλλαγούν από αυτή τη θανατηφόρα συνήθεια.

Το πρώτο βήμα  λοιπόν που πρέπει να κάνει όποιος έχει αποφασίσει πραγματικά ότι θέλει να κόψει το κάπνισμα είναι να επισκεφθεί έναν ειδικό Πνευμονολόγο που ασχολείται με το θέμα, και μαζί να επιλέξουν τη θεραπευτική τακτική που του ταιριάζει και θα ακολουθήσει. Στη συνέχεια ο ίδιος ο ασθενής πρέπει να οπλιστεί με δύναμη ,έτσι ώστε να ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες που θα πάρει, και που θα τον οδηγήσουν στην απεξάρτηση  από το κάπνισμα. Στο κρίσιμο διάστημα της θεραπείας πρέπει να είσαι αποφασισμένος να περιορίσεις κάποιες συνήθειές σου που τις έχεις συνδυάσει με  το κάπνισμα, όπως π.χ. τους πολλούς καφέδες ,προκειμένου η περίοδος προσαρμογής να περάσει πιο ανώδυνα.

Ένα κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί αυτούς που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα, είναι η αύξηση του βάρους. Το χρησιμοποιούν αρκετοί σαν δικαιολογία για να αναβάλλουν συνεχώς την όποια προσπάθεια θέλουν να καταβάλλουν. Το βάρος πιθανόν να αυξηθεί λίγα κιλά , αλλά αυτό έχει άμεση εξάρτιση από τη συμπεριφορά και τη δίαιτα που θα ακολουθήσεις. Αν ακολουθήσεις προσεκτική δίαιτα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα πάρεις στο αντικαπνιστικό ιατρείο, είναι σίγουρο ότι δεν θα πάρεις βάρος.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα οφέλη για την υγεία σου από τη διακοπή του καπνίσματος είναι τόσα πολλά, που δεν αξίζει να τα συγκρίνεις με οτιδήποτε άλλο.

 

Είναι καιρός να πάρεις τη κατάσταση στα χέρια σου και να διακόψεις αυτή τη θανατηφόρα συνήθεια, πριν οι βλάβες στην υγεία σου έχουν γίνει ανεπανόρθωτες. Ζήτα τη βοήθεια από έναν ειδικό Πνευμονολόγο σε ένα αντικαπνιστικό ιατρείο, έτσι ώστε η προσπάθειά σου να γίνει αποτελεσματική. Είναι μία προσπάθεια που οφείλει ο καθένας στον εαυτό του, μια προσπάθεια που θα σου σώσει τη ζωή.