Ιώσεις και προληπτικός εμβολιασμός

Ένα από τα θέματα που απασχολούν αρκετούς  και ειδικότερα τους ηλικιωμένους,   αυτούς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, αλλά και τους γονείς, είναι τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβουν για να αποφύγουν τις ιώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

  Ένα από τα βασικά προληπτικά μέτρα που διαθέτουμε είναι το αντιγριπικό  εμβόλιο.

Αυτό το εμβόλιο μας προφυλάσσει από τα διάφορα στελέχη  του ιού της γρίπης που είναι πιο επικίνδυνα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Δε μας προφυλάσσει από όλες τις ιώσεις όπως λανθασμένα νομίζουν μερικοί ,αλλά μόνο από αυτές που οφείλονται στους ιούς της γρίπης  που έχουν βαρεία κλινική εικόνα ή είναι πολύ μεταδοτικές και συχνές τα τελευταία χρόνια. Ιώσεις μπορεί να πάθουμε και από άλλους ιούς εκτός από τους ιούς της γρίπης, όπως για παράδειγμα τους ρινοϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα ,αλλά δεν έχουν τόσο βαριά κλινική εικόνα όσο οι ιοί της γρίπης , ούτε τόσες επιπλοκές.

 

  Το ερώτημα που απασχολεί αρκετούς και τους κάνει να απευθύνονται στο γιατρό ή το φαρμακοποιό είναι ποιες ομάδες του πληθυσμού  πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Όσον αφορά τους ενήλικες και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που τηρούνται στην Ελλάδα αλλά και στις ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να εμβολιάζονται:

  • όσοι έχουν ηλικία άνω των 60ετών
  • όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού όπως Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή Βρογχικό Άσθμα
  • Ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα και αιμοδυναμικές διαταραχές
  • Ασθενείς που είναι ανοσοκατεσταλμένοι για οποιοδήποτε λόγο
  • Ασθενείς που πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Μεταμοσχευμένοι
  • Ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη
  • Ασθενείς με χρόνια νεφροπάθεια
  • Ασθενείς με χρόνια Νευρολογικά και νευρομυϊκά νοσήματα
  • Έγκυες γυναίκες, λεχωίδες και θηλάζουσες
  • Ενήλικές που φροντίζουν βρέφη μέχρι 6 μηνών
  • Εργαζόμενοι σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας

 

Όσον αφορά τα παιδιά:

  • Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία  πρέπει να εμβολιάζονται όλα τα παιδιά από 6 μηνών έως 2 χρονών, και πάνω απ’ αυτή την ηλικία μόνο όσα έχουν σοβαρό πρόβλημα, αναπνευστικό ή άλλο.
  • Στην Ελλάδα όμως  το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει εμβολιασμό μόνο αν το παιδί πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια του αναπνευστικού ή και άλλη και κατόπιν οδηγίας του παιδιάτρου, αφού οι στατιστικές έχουν δείξει ότι ο αριθμός των περιστατικών που χρειάστηκαν νοσηλεία για γρίπη είναι πολύ μικρός, και αυτό είναι και το πιο σωστό.

 

Σε κάθε περίπτωση και για οποιοδήποτε περιστατικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει πάντοτε να γίνεται σε συνεννόηση με το γιατρό. Αυτός θα κρίνει ποια νοσήματα είναι σοβαρά και χρόνια και χρειάζονται τέτοιου είδους προληπτική αντιμετώπιση.

  

Οι ιώσεις είναι κάτι από το οποίο περιστασιακά όλοι θα νοσήσουμε. Είναι μία αναπόφευκτη ταλαιπωρία  των χειμερινών κυρίως μηνών και όχι μόνο. Ιδίως τα μικρά παιδιά, τα πρώτα  χρόνια που πάνε στο σχολείο είναι αναμενόμενο να νοσήσουν από κάποιες ιώσεις και μάλιστα αρκετά συχνά. Δεν χρειάζεται πανικός παρά μόνο η απαιτούμενη φροντίδα και η σωστή ιατρική παρακολούθηση κυρίως για να αποφύγουμε κάποιες πιθανές ή και σπάνιες επιπλοκές ειδικότερα στα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή είναι μεγάλα στην ηλικία.

 

Η αλόγιστη χρήση φαρμάκων όπως τα αντιβιοτικά μόνο καλό δε κάνει. Αντίθετα όταν θα χρειαστούμε τη δράση τους τότε μπορεί να μην είναι αρκετή.

  

Αυτοί λοιπόν που πραγματικά έχουν ανάγκη, σύμφωνα με όσα είπαμε πιο πάνω,  θα πρέπει να φροντίσουν να εμβολιαστούν το Φθινόπωρο ,καλύτερα μετά τις 15 Οκτωβρίου, πάντα ακολουθώντας τη συμβουλή του γιατρού τους.

  

Οι υπόλοιποι θα πρέπει να φροντίσουμε να λαμβάνουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα στη καθημερινή μας πρακτική και εμείς και τα παιδιά μας, όπως η ατομική υγιεινή και το συχνό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή χώρων που συναθροίζονται πολλά άτομα αν δεν υπάρχει λόγος, η ατομική χρήση οικιακών σκευών όπως κουτάλια ή ποτήρια και γενικότερα η σωστή τήρηση των απλών κανόνων υγιεινής που όλοι ξέρουμε. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλοι κάποια στιγμή θα νοσήσουμε από κάποια ίωση. Είναι φυσιολογικό και θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία και ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών για την καλύτερη και πιο ανώδυνη αντιμετώπισή τους.